Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat săptămâna trecută de Guvernul României, tratează sportul şi tineretul ca pe o prioritate.
Una dintre măsurile de sprijinire a sportului de masă o reprezintă acordarea de vouchere pentru copiii care se legitimează la un club în vederea practicării sportului de performanţă şi achiziţionării de echipament sportiv, valoarea totală fiind de 30 milioane de lei. Prin acest program se doreşte încurajarea şi sprijinirea practicării sportului de către copii.
„Copiii care se înscriu la cluburile sportive pentru a face performanță vor primi vouchere de 300 lei per copil pentru cheltuielile pentru echipament.
Vor fi 100.000 de beneficiari, iar bugetul total este de 30.000.000 de lei. Programul va începe în toamnă. Vrem să-i îndreptăm pe cei care practică sport într-un cadru organizat. Vom construi 12 complexuri sportive, 8 bazine olimpice, 5 Săli Polivante, cu o capacitate în 5.000 și 16.000 de locuri, 5 patinoare artificiale, 250 de săli de sport și 400 de baze sportive. Vom acorda sprijin cluburilor private și de stat, chiar și federațiilor. Vor fi granturi de maximum 200.000 de euro. Suma toată e de 180 de milioane de euro, din bani europeni. Vorbim de investiții în terenuri de antrenament, de centre de recuperare medicală, noi tehnologi. Din estimări, numărul beneficiarilor va fi de aproximativ 1.500 de structruri sportive.” a afirmat ministrul sportului.
VEZI PLANUL GUVERNULUI!
„Azi în România avem legitimați aproximativ 80 de mii de elevi, dintre care 55 de mii sunt activi. Comparând aceste cifre cu numărul de sportivi legitimați la nivel de seniori (aproximativ 95 de mii) activi 75 de mii, vom observa o mare diferență și o situație paradoxală, în care, în România sunt mai mulți seniori decât numărul de copii care practică sportul sub o formă oficială. Numărul de copii care vin din spate este mult mai mic decât nevoia reală a sportului românesc .Dorim, prin aceste vouchere, să-i îndreptăm pe toţi copiii care practică sport către o formă organizată, către un cadru foarte bine pus la punct, către un mod regulat de a face sport. Voucherul va fi acordat beneficiarului direct prin tutorele legal, pentru că ei nu au 18 ani. Condiţia este ca acel copil beneficiar să rămână cel puţin un an legitimat la clubul şi în disciplina sportivă pe care o practică. ” a declarat Stroe.
Educația fizică a devenit un LUX. Sportul Românesc dă bine doar pe hârtie!
Rolul sportului în societate este foarte bine definit. Jocurile sportive și efortul fizic ne pot face mai sănătoși și mai puternici. Pentru orice altceva ne alocăm timp, dar de sănătate doar când ne ajunge cuțitul la os. Cel mai bun sfat este să faceți cât mai multă mișcare.
Suntem pe locul doi în Europa la OBEZITATE INFANTILĂ
În România, 1 din 4 copii suferă de obezitate. Datele Organizației Mondiale a Sănătății de supraveghere a obezității copiilor din Europa (COSI) indică pentru România, la copiii de 8 ani, o prevalență a obezității de 11,6% și a supraponderabilității de 26,75 %. Prin urmare, avem nevoie de ore de educație fizică în școli, altfel vom avea copii obezi sau cu alte afecțiuni. SPORTUL a fost mereu pe ultimul loc ca şi prioritate.
Sportul românesc finanțat în proporţie de 85% din bani publici
Mai bine de trei sferturi din infrastructura națională a rămas la nivelul anilor 90 în timp ce țara noastră este una dintre puţinele națiuni europene fără baze sportive, stadioane, săli polivalente, bazine de înot iar în majoritatea școlilor, sălile de sport au materialele pentru orele sport de pe vremea comunismului.
Cât timp nu vom avea infrastructură, profesori și antrenori, nu vom avea SPORT DE PERFORMANȚĂ. Sănătatea elevilor din ziua de azi stă în mâna politicienilor și în mod cert, decizia finală aparține doar părinților.
De 30 de ani fără o strategie pe termen lung!
În ultimii 30 de ani, la conducerea Ministerului Tineretului si Sportului au fost 23 de ministri, care au condus sportul românesc după propria viziune. Rezultatele obținute în ultimi ani ne arată în mod evident numărul de medalii obținute de sportivi în marile copetiții europene, ori mondiale. Am avut conducători fără o strategie, fără un program stabilit și cel mai important am avut mistrii fără experiență. Performanțele sportivilor și a programelor pentru tineret și sport au fost rezultatele proiectelor impuse de ministri. Alexandru Mironov a avut cel mai lung mandat de ministru. În ultimii zece ani am avut la conducerea sportului românesc câte un MINISTRU PE AN! Lăsând teoriile la o parte, putem spune în mod cert, că sportul românesc este lăsat de GUVERN pe ultimul loc, în timp ce la MTS sunt oameni puși în funcții de către politicieni chiar dacă nu au cunoștințe necesare pentru acest domeniu.