Gheorghe Tadici: Sportivii trăiesc din punct de vedere financiar într-o totală incertitudine

Cluburile din prima ligă își definitivează loturile pentru sezonul următor, dar se lovesc de foarte multe obstacole, în mod special din cauza criteriilor de valoare impuse de Federaţia Română de Handbal pentru aducerea jucătorilor străini.

O jucătoare sub 21 de ani prezentă 30 de minute pe teren ar fi o măsură foarte bună”

Cluburile de handbal au ajuns la un punct în care nu sunt de acord cu măsurile luate de Federația Română de Handbal. Jucătorii de top nu pot fi abordați de cluburile din România motivul principal fiind criteriile impuse de FRH.

„Ţara asta este prea săracă pentru a-şi permite să aducă jucători străini buni pe criterii, mă refer la băieţi. Poate doar unul-două cluburi au această posibilitate, în primul rând CSM Bucureşti, atât la fete, cât şi la băieţi. Poate Dinamo, poate Steaua, nu ştiu. Şi unul, maximum doi. Pentru că doi astfel de jucători pot costa cât tot restul echipei. Nu avem cluburi atât de bogate şi o lege a sponsorizării care să ajute în acest sens. Practic, la ora asta, jumătate din Liga națională de fete şi jumătate liga națională de băieţi trăiesc din punct de vedere financiar într-o totală incertitudine. Oricând un primar, un preşedinte de Consiliu Judeţean sau un grup de consilieri poate să spună că retrage sprijinul financiar şi în momentul respectiv ai dispărut. Nici nu avem o ligă profesionistă şi nu avem variante de a avea bugetul înainte de începerea campionatului. Este imposibil acest lucru absolut la toate cele 28 echipe din Liga Naţională. Ca atare, mă gândesc că pentru a menţine un anumit nivel, o soluţie cu trei jucători străini care să poate fi înlocuiţi eventual cu alţi doi jucători în teren ar fi mai bună. Ca un rezumat, cinci jucători străini pe foaie şi 11 români ar fi o situaţie de compromis vizavi şi de jucătorii străini. Iar în cupele europene, cluburile pot să folosească şi şapte, câţi vor. Dar în Liga Naţională, ca o regulă de bucătărie internă, se poate merge pe 5 jucători străini, cu 3 în teren. Asta văd în momentul de faţă. Şi tot pentru handbal, o jucătoare sub 21 de ani prezentă 30 de minute pe teren ar fi o măsură foarte bună.” a declarat Gheorghe Tadici pentru Prosport.

Federaţia de specialitate trebuie să revizuiască cât mai repede o astfel de măsură. Sunt cluburi care vorbesc de un posibil colaps, altele de discriminare, dar şi grupări care sunt împiedicate printr-o astfel de măsură să spere la rezultate notabile în cupele europene, unde se joacă tot sub steagul României.

Până în prezent fiecare club din  primă ligă putea transfera orice jucător străin care îndeplinea următoarele criterii:

Pentru jucătorii până în 33 de ani
– să aibă cel puțin un joc oficial la echipa națională, în ultimele 365 de zile sau
– să aibă minimum 10 selecții în echipa națională sau
– să provină de la echipe participante în prima ligă din campionatele primelor trei națiuni valorice, conform clasamentului EHF pe anul în curs.
Pentru jucătorii peste 33 de ani
– să fi participat la cel puțin un joc oficial la lotul național în ultimii doi ani

Ce s-a schimbat:

Primii doi jucători au drept de transfer fără îndeplinirea criteriilor valorice!
Începând cu al treilea jucător străin, au drept de joc handbaliștii care:
– s-au clasat pe locurile 1-10 la ultima ediție a Mondialelor sau Europenelor sau
– s-au clasat pe locul 1-10 la Jocurile Olimpice, cu condiția să nu fi trecut mai mult de doi ani calendaristici de la disputareau ultimei ediții
– au participat cel puțin o ediție din ultimii doi ani la Final Fourul Ligii Campionilor sau Cupei EHF


Conducerea Federației Române de Handbal va implementa și o măsură importantă în ceea ce îi priveşte antrenorii străini, aceștia vor putea fi înscrişi în raportul de joc doar dacă au licenţa Master Coach. Echipele din Liga Florilor și Liga Zimbrilor vor fi obligate să aibă cel puţin un antrenor de cetăţenie română înscris pe raportul de joc.

Începând cu sezonul 2020-2021, echipele vor fi obligate să folosească un sportiv sub 23 de ani minimum 30 de minute de joc. Această regulă completează o altă decizie luată în 2018, mai exact, cluburile sunt obligate să aibă în teren un sportiv U21 minimum 10 minute la un meci în Liga Naţională. FRH va înfința o Comisie de Analiză Video, unde vor fi analizate prestaţiile arbitrilor la sesizarea cluburilor. 

„Noi schimbăm regulile așa după cum visează unii noaptea, am zis sub 21 de ani, acum este 23 de ani. Se vrea Master Coach, care înseamnă o prezență la niște cursuri, trei module care costă 6000 de euro pentru fiecare antrenor. O măsură bună este că pe bancă va putea să stea un singur antrenor străin, iar al doilea trebuie să fie român, așa vom face loc și antrenorilor români. Vom face loc și contractelor corecte și adevărate. Nu vorbesc doar de handbal, peste tot unde sunt străini sunt interese financiare contractele fiind mincinoase. Plătim jucători străini, foarte mulți de mâna a doua, cu bani grei și renunțăm la pregătirea jucătorilor pentru echipele naționale, scopul campionatelor este de a face o echipă reprezentativă cât mai bună care să ne reprezinte la mondiale, europene ori olimpiadă.” a declarat Gheorghe Tadici.

[themeum_category category=”volei” layout=”carousel” title=”” maxpost=”9″]

 

Citește si...

Clasament marcatoare după zece etape

Redacția

Corona Brașov la a noua victorie

Ionuț Popa

CSM Târgu Jiu bifează a treia victorie din sezon. Clasamentul Ligii Naționale

Vasile.M

Rapid a dat afară două jucătoare

Szabi R

Gorjencele țintesc a treia victorie în Liga Florilor

Vasile.M

Minaur întâlnește miercuri campioana

Mircea M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More