Federația Română de Handbal a organizat miercuri, 21 februarie, o conferință de presă, anunțată doar pentru o parte a presei. Înainte de a începe conferința, conducătorii federației de specialitate, au rânduit câteva scaune pentru toată lumea invitată, asta pentru că personajul responsabil nu este obișnuit cu aceste conferințe.
Constantin Din, președinte al Federației Române de Handbal, a precizat că va susține în ultima miercuri a fiecărei luni o conferință de presă.
Criză financiară la FRH?
Legea Novak nu va fi respectată nici în următorul sezon, taxele provenind din transferurile altor handbaliste fiind extrem de importante în contextul crizei financiare pentru FR Handbal.
„Jucătoarele străine ridică nivelul campionatului”, a precizat Constantin Din, confirmând că din aceste taxe s-au strâns aproximativ 600.000 de euro. În schimb, promis că va cere tuturor cluburilor să dețină „piramida” la centrul de copii și juniori.
El este de părere că prin limitarea jucătorilor străini din campionatul feminin şi cel masculin, handbalul românesc ar pierde din punct de vedere financiar.
„Sunt păreri împărţite vizavi de acest subiect, inclusiv în Consiliul de Administraţie. Aceasta este o decizie foarte importantă pentru handbalul românesc în care sunt implicate cluburile, dar şi oraşele de unde sunt acestea. Şi trebuie să ne gândim foarte bine ce e bine în perspectivă, nu strict pe moment. Deci să încercăm să construim handbalul în perspectivă. Noi suntem o federaţie subfinanţată, pentru că noi cu banii pe care îi primim de la ANS putem să organizăm doar cele opt Trofee Carpaţi şi eventual să plătim salariul unui antrenor şi s-au terminat banii.
Prezenţa jucătorilor străini în campionatele noastre, vrem nu vrem, reprezintă şi o sursă de venit. Prezenţa acestor jucători şi jucătoare de clasă mondială în România înseamnă foarte mult pentru viitorul handbalului românesc. Sunt modele pentru tinerii sportivi, şi chiar pot să spun că anul acesta am avut 60 de echipe în plus înscrise în campionatele de copii şi juniori. De asemenea, când am vândut drepturile de televizare a contat foarte mult prezenţa acestor jucători străini. Deci, iată o altă sursă de venit pentru federaţie.
Putem să renunţăm şi să aplicăm acel ordin de ministru, deşi el a fost desfiinţat în instanţă, deci practic nu este legal. Dar să spunem că gândim o asemenea măsură… şi atunci vom pierde nişte bani. Bani cu care noi încercăm să oferim pregătire copiilor. Dacă nu am avea aceşti bani, din cele 200 de acţiuni ale tuturor echipelor naţionale vor rămâne 100. Încercăm ca de la începutul sezonului următor să introducem obligativitatea cluburilor de a avea echipe la toate categoriile de vârstă, iar astfel să crească numărul de practicanţi”, a precizat Constantin Din
Revenind la conferință, am urmărit cu mare interes, din păcate sunetul a jucat feste pe la FRH.