Mişcarea fizică, ne ajută să ne tonifiem corpul, să fim mai energici sau chiar să ne îmbunătăţim starea de sănătate. Exerciţii fizice uşoare, sau antrenamente intense, care implică atât corpul, cât şi mintea, orice formă de sport este binevenită atunci când conştientizam câte beneficii ne poate aduce.
În primul rând, practicarea sportului ajută la arderea grăsimilor din organism, implicit, ajută la eliminarea kilogramelor în plus și contribuie la reglarea greutății corporale. În al doilea rând, mișcarea fizică luptă împotriva stresului, anxietății și depresiei, întărește mușchii, inima, ba chiar întregul sistem cardio-respirator. Și nu în ultimul rând, persoanele care fac sport și au o viață activă din punct de vedere fizic, au articulațiile foarte mobile, un echilibru al coloanei vertebrale și flexibilitate. Exercițiile fizice îmbunătățesc considerabil concentrarea psihică și ulterior, rezistența fizică.
Sportul si miscarea in general sunt activitati recomandate in general oricarei persoane, indiferent de varsta. Insa una dintre categoriile pentru care ar trebui sa prezinte interes maxim o reprezinta copiii. Sportul imbunatateste calitatea vietii acestora si ii disciplineaza inca de la varste fragede.
Sportul este prioritar doar pe hârtie!
În România sportul este la un pas de colaps financiar, unde toți își doresc rezultate cât mai rapide, cluburile sportive aduc jucători străini, iar pe sportivii noștri îi lăsăm deoparte. De investiții, ce să mai zicem. Avem unele școli cu săli de sport utilate așa cum era odată, pe vremea pionierilor, am construit săli de sport pe bani europeni, care din păcate sunt la capătul orașului.La capitolul statistică suntem foarte buni. Avem de toate!
Probabil cel mai important argument in favoarea practicarii unui sport il reprezinta distractia. E amuzant, ocupa timpul si ofera subiecte de discutie si dezbatere. In plus, copilul isi formeaza un grup de prieteni cu interese si valori comune, grup care va evolua si se va inchega din ce in ce mai tare odata cu trecerea timpului. Un alt efect pozitiv pe care sportul il are asupra copiilor este acela ca reduce sansele ca acestia sa dezvolte obiceiuri periculoase, precum fumatul sau consumul de alcool. Un copil educat de mic in spiritul sportiv va intelege mult mai usor ca aceste vicii nu doar scad performantele atletice, ci chiar pun in pericol viata. De asemenea, copiii ce practica sporturi inteleg mult mai usor ce inseamna sa castigi sau sa pierzi si faptul ca pentru a castiga trebuie sa muncesti din greu alaturi de membrii echipei. De aceea, mai tarziu in viata, se vor integra mult mai usor si vor face tot posibilul pentru a fi cei mai buni.
Sportul dezvolta capacitatile mentale, gandirea strategica si cea matematica. De exemplu, in timpul unui meci de volei, copilul va fi nevoit sa decida intr-o fractiune de secunda cui ii va pasa mingea si locul in care trebuie sa ajunga pentru a puncta.
Ca şi sănătatea şi educaţia, sportul este prioritar doar pe hârtie
Rămâne de văzut unde își vor desfășura elevii activitatea sportivă, în timp ce parlamentarii se gândesc la implicarea lor pe plan sportiv si nu găsesc soluții pentru a oferi condiții elevilor cum ar fi bazele sportive, unde aceștia să poată practica sportul gratuit atâta timp cât sunt înmatriculați în sistemul de învățământ.
Dragi parinți, implicați-vă cât puteți, încurajați-i să-și găsească un sport care să le placă și sprijiniți-i să îl practice în mod regulat. E important să fim implicați în rutina lor sportivă pentru a ne asigura că obțin beneficiile pe viață!