Ministrul Sportului Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat săptămâna trecută de Guvernul României, tratează sportul şi tineretul ca pe o prioritate, informează AGERPRES.
Prin investiţii în special în zona copiilor, a juniorilor, în zona infrastructurii sportive, în zona cluburilor, iar pe zona de tineret trebuie să creăm şi să diversificăm oportunităţile tinerilor din această ţară în a-şi construi un viitor aici.
Refacerea din temelii a bazei sportului românesc în următorii ani
„Vorbim despre acest plan pentru următorul ciclu de dezvoltare al acestei ţări. Este un ciclu de dezvoltare echivalent cu cel cu care se lucrează la Bruxelles în Uniunea Europeană. Este ciclul de dezvoltate 2021-2027, în fapt sincronizăm dezvoltarea României cu bugetarea europeană după acest model liberal bazat în special pe investiţii. Banii se vor duce în două mari direcţii: în infrastructura de sport şi tineret şi în măsurile active de sprijin a sportului şi tineretului”, a adăugat Ionuţ Stroe.
Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat la 1 iulie de Guvernul României, conţine granturi, garanţii, împrumuturi şi facilităţi fiscale pentru toate domeniile de activitate.
Pe zona de sport, Guvernul a inclus două dintre propunerile Ministerului Tineretului şi Sportului în ceea ce priveşte relansarea activităţii sportive în viitorul apropiat şi dezvoltarea sportului pe termen lung. De asemenea, Guvernul îşi propune o investiţie masivă la nivelul infrastructurii sportive în valoare de 13,5 miliarde lei care să susţină concret, în următorii ani, atât sportul de performanţă, cât şi revitalizarea sportului de masă.
Proiectul pe termen lung al Guvernului la nivel de investiţie în infrastructura sportivă, ce va fi realizat în perioada 2021-2027 (în valoare de 13,5 miliarde lei), include construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000 şi 30.000 locuri, cu o valoare totală a investiţiilor de 3,5 miliarde lei, a 8 bazine olimpice, cu o valoare de 1 miliard de lei, a 5 săli polivalente cu o valoare totală de 1,2 miliarde de lei şi a 5 patinoare artificiale pentru competiţii, în valoare totală de 300 milioane de lei.
250 DE SĂLI DE SPORT
În ceea ce priveşte revitalizarea sportului pentru toţi, Guvernul îşi propune construirea a 250 de săli de sport şcolare, cu o valoare estimată la 3 miliarde de lei, a 45 de bazine didactice, cu o valoare estimată la 700 milioane lei, a 400 baze sportive, valoarea estimată fiind de 1,8 miliarde lei. De asemenea, se doreşte construirea a 10 centre sportive de performanţă pentru sporturile olimpice, care să cuprindă săli de antrenament, şcoală, internat, cantină, şcoală de antrenori, centru medical, cu o valoare estimată la 2 miliarde de lei.
Una dintre măsurile de sprijinire a sportului de masă o reprezintă acordarea de vouchere pentru copiii care se legitimează la un club în vederea practicării sportului de performanţă şi achiziţionării de echipament sportiv, valoarea totală fiind de 30 milioane de lei. Prin acest program se doreşte încurajarea şi sprijinirea practicării sportului de către copii.
Granturile de sprijin ale Guvernului pentru structurile sportive au o valoare totală de 180 milioane de euro, nivelul maxim al grantului fiind de 200.000 de euro. Iniţiativa se adresează oricărei structuri sportive, finanţarea asigurând investiţii în infrastructura sportivă: terenuri de antrenament pentru copii şi juniori, centre de recuperare pentru sportivi, cabinete medicale cu dotări aferente cu specializare medicină sportivă, noi tehnologii pentru introducerea de sisteme de evaluare şi monitorizare a performanţei sportive, echipament sportiv performant.