Suntem o țară în care sportul este la un pas de colaps financiar, ne dorim rezultate cât mai rapide, mai exact într-un sezon vrem să devenim campioni, aducem jucători străini, suntem orgoliosi si negativisti, refuzam progresul, copiii noștri nu mai fac sport, nu ne apreciem sportivii, nu căutăm rețeta succesului în sportul de performanță, iar pe cel de masa l-am uitat demult.
Asociatiile Sportive Scolare și Universitare pot deveni motorul dezvoltarii unui sistem functional!
Ar fi timpul să punem accentul pe sportul şcolar, pe sportul de masă, abia apoi să avem pretenţii ca sportivii noştri să aspire la medalii într-o competiţie europeană sau mondială. Câți dintre noi își dau seama că din impozitul plătit deja la Bugetul de Stat, sportul poate aduce zâmbete, poate acorda o altă șansă generaţiilor ce se formează acum.
Până când o să înțelegem, că pe lângă matematică ori româna sau orice altă materie, sportul trebuie să fie o “materie” foarte importantă, iar în momentul când părinții vor înțelege că mișcarea este benefică copiilor și trebuie făcută în școală, abia atunci se poate vorbi de sportul de performanță.
Tinerii văd sportul la televizor, în aceste condiţii să nu ne mirăm că încet, încet, dispare şi ultima dorință de mișcare.
Cu alte cuvinte, sportul construieşte caractere şi dezvoltă tineri curajoşi, încrezători, sociabili, disciplinaţi, tineri care învaţă să câştige, dar şi să piardă cu demnitate şi fair-play, abilităţi care îşi găsesc ulterior expresia în vieţi frumoase şi împlinite.
Cu toate acestea, în ultimii ani, studiile arată că românii se implică din ce în ce mai puţin în activităţi sportive, indiferent de natura acestora. Aceeaşi atitudine au îmbrăţişat-o şi copiii, principala cauză fiind lipsa orelor suficiente de educaţie fizică desfăşurate la şcoală.
În şcolile din România, orele de sport sunt sub media ţărilor din Uniunea Europeană. Astfel, elevii din clasele 1 – 7 fac 2 ore de sport pe săptămână, elevii de clasa a 8-a fac 1 sau 2 ore de sport pe săptămână (în funcţie de profil), iar elevii din clasele 9-12 fac doar o oră de sport pe săptămână. Acest lucru este cauzat nu doar de programa şcolară, ci şi de lipsa sălilor de sport. Astfel, în Bucureşti, 7% din cele 400 de şcoli nu au săli de sport unde elevii şi profesorii să îşi desfăşoare activitatea.
Jumătate dintre elevii din România au scutire la orele de sport, astfel 43% dintre copii nu practică nicio activitate sportivă, şi doar 14% practică sport în afara orelor de educaţie fizică desfăşurate la şcoală.
[themeum_category category=”handbal” layout=”carousel” title=”” maxpost=”9″]