Este cât se poate de real acest sistem în care prioritatea guvernului a fost manualul de Educație Fizică și Sport, nu manualul de limba Română, nici de matematică sau fizică, pe care elevii de clasa a V-a îl vor avea la dispoziție. Prima oră de educație fizică și sport se va desfășura în sala de clasă, acolo unde profesorul va prezenta regululile pe care elevii trebuie să le respecte în timpul și după activitățile sportive.
În şcolile din România, orele de sport sunt sub media ţărilor din Uniunea Europeană
„Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică. În 7 august finalizăm licitaţia pentru manualele la care s-au depus contestaţii. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluţii şi pentru aceste situaţii”, a scris Ministrul Educației Liviu Marian Pop pe pagina sa de Facebook
139 de pagini, prinse ca-ntr-o enciclopedie, cîte puțin din toate disciplinele sportive importante, pentru tot anul școlar. Răsfoind manualul de sport, nu depunem nici un efort fizic, necesar pentru eliberarea psihică în urma desfășurării aceleiași ore, în sala de sport ori pe terenul din curtea unităților de învătământ, în schimb acestă oră supune încă un efort oculormotor din partea elevilor pe parcursul desfășurării programului școlar. Sunt publicate zeci de exemple cu lecţii ciudate, la pagina 69 elevilor le sunt prezentate disciplinele sportive: atletism, gimnastică, baschet, fotbal, handbal, volei, oină, rugby tag, torball, golball și discipline sportive alternative.
Avem o lecție în care se învață mersul, iar la final, sunt întrebări grilă la care elevii vor trebui să răspundă, rămâne de văzut unde: în clasă ori în sala de sport. Manualul de Educație Fizică și Sport conține peste 50 de idei de jocuri dinamice și ștafete descrise pe înțelesul elevilor, care sunt incluse și în varianta digitală a manualului.
”Despre manualul de sport poţi să spui, dacă vrei, lucruri bune sau lucruri proaste. Pe mine m-a amuzat enorm motto-ul de la primul capitol, organizarea activităților motrice: Totul începe şi se termină cu organizarea, a spus Aristotel. Ideea că Aristotel s-a referit la cum se aliniază copiii, cum se întorc pe loc…e năucitor. Aristotel se referea la organizarea cetăţii. Astea sunt lucruri hazlii şi pot să-ţi baţi joc de manual mai departe, în felul ăsta. Eu cred că situația educaţiei în România e de o gravitate extremă și nu poate fi rezolvată prin poveşti de genul ăsta. Lucrul cu adevărat teribil e că cu fiecare guvern, fiecare partid care se schimbă, se aruncă peste bord tot ce mergea pe un drum bun. Trebuie să plecăm de la cei 40% de analfabeți funcțional care ne așază pe ultimul loc în Europa. Dacă noi continuăm așa, în 20-30 de ani dispărem ca nație, pentru ca nu poți face față la provocările tehnice, științifice ale omenirii cu oameni necalificați”. a spus Gabriel Liiceanu pentru Digi24.
„Nu văd care e problema apariției unui manual, atât timp cât nu face decât să aducă un element în plus în actul didactic. Nu se vor da lucrări de control la educație fizică. Nu se modifică cu nimic ora de educație fizică în rău, sper să se modifice în bine”, a declarat într-o conferință de presă, Ministrul Educației Liviu Marian Pop.
Viitorul sportului românesc este în școală!
Tinerii văd sportul la televizor, în aceste condiţii să nu ne mirăm că încet, încet, dispare şi ultima dorință de mișcare. Cu alte cuvinte, sportul construieşte caractere şi dezvoltă tineri curajoşi, încrezători, sociabili, disciplinaţi, tineri care învaţă să câştige, dar şi să piardă cu demnitate şi fair-play, abilităţi care îşi găsesc ulterior expresia în vieţi frumoase şi împlinite.
Cu toate acestea, în ultimii ani, studiile arată că românii se implică din ce în ce mai puţin în activităţi sportive, indiferent de natura acestora. Aceeaşi atitudine au îmbrăţişat-o şi copiii, principala cauză fiind lipsa orelor suficiente de educaţie fizică desfăşurate la şcoală.
În şcolile din România, orele de sport sunt sub media ţărilor din Uniunea Europeană. Astfel, elevii din clasele 1-7 fac 2 ore de sport pe săptămână, elevii de clasa a 8-a fac 1 sau 2 ore de sport pe săptămână (în funcţie de profil), iar elevii din clasele 9-12 fac doar o oră de sport pe săptămână. Acest lucru este cauzat nu doar de programa şcolară, ci şi de lipsa sălilor de sport. Astfel, în Bucureşti, 7% din cele 400 de şcoli nu au săli de sport unde elevii şi profesorii să îşi desfăşoare activitatea.
„Nu este influențată ora de sport de apariția acestui manual. În acest manual se arată corect cum se fac anumite exerciții, se explică corect mult mai pe îndelete anumite elemente pe care profesorul de sport le explică foarte, foarte repede. Lucruri pentru unii banale, pentru alții sofisticate, necunoscute, de aceea ora de educație fizică se desfășoară conform programei în sala de sport sau pe teren, dar nu influențează apariția manualului alte forme de evaluare pentru elevi decât cele prevăzute de lege. Prioritatea mea este să avem manuale la toate disciplinele, pentru că toate sunt importante”, a explicat premierul Mihai Tudose.
Aproximativ jumătate dintre elevii din România au scutire la orele de sport şi doar 14% practică sport în afara orelor de educaţie fizică desfăşurate la şcoală.
[themeum_category category=”handbal” layout=”carousel” title=”” maxpost=”9″]