Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Constantin Din, a declarat, pentru AGERPRES, că marele regret al anului 2023 a fost ratarea calificării echipei naţionale de handbal feminin la turneul preolimpic, în urma evoluţiei de la Campionatul Mondial.
„Marele regret este că nu am reuşit să calificăm echipa naţională de senioare la turneul preolimpic. Mergeam cu speranţe la acel turneu final, avem speranţe în continuare că această echipă naţională poate să devină una dintre cele mai bune din lume. E unul dintre obiectivele mele şi cred că avem acest potenţial. Chiar dacă am ratat obiectivul la acest Campionat Mondial, eu cel puţin am văzut o altă abordare, un alt joc al echipei naţionale, mult mai modern şi mult mai eficient. Din păcate, ne-au lipsit câteva goluri în plus ca să putem să ne calificăm, dar avem totuşi palmaresul cu patru victorii şi doar două înfrângeri. Am reuşit să câştigăm acele meciuri cu un joc bun”, a declarat Constantin Din.
Din: Handbalul românesc are nevoie de specialişti
Oficialul FRH afirmă că handbalul românesc are nevoie de specialişti la toate categoriile de vârstă.
„Handbalul românesc are nevoie de specialişti la toate categoriile. Şi cred că implementarea în şcoli ar fi soluţia, şi în universităţile de profil. Din fericire, antrenorii pe care îi avem cei mai mulţi provin din rândul foştilor sportivi de performanţă, dar problema este că nu vin şi din alte domenii de activitate, unde cred că am avea nevoie. Repet, noi avem nevoie de cât mai mult specialişti”, a declarat Din pentru AGERPRES.
El consideră că problema majoră cu care se confruntă în acest moment sportul este resursa umană calificată, acest neajuns fiind valabil la nivelul oricărui domeniu de activitate.
„Problema cea mai mare în momentul de faţă este resursa umană, şi cred că nu este vorba doar de sport. Resursa umană lipseşte în orice domeniu de activitate, dacă ne uităm în toată societatea. Nu cred că doar sportul suferă în momentul ăsta. În orice domeniu de activitate avem nevoie de resursă umană pregătită, responsabilă şi implicată. E o problemă generală în momentul ăsta”, a adăugat oficialul FRH pentru sursa citată mai sus.
Întrebat dacă antrenorii străini constituie o soluţie pentru a umple golul din rândul tehnicienilor, cel mai bun exemplu fiind spaniolul Xavi Pascual, de la Dinamo şi echipa naţională masculină, Constantin Din a spus:
„Dacă ne gândim ce se întâmplă în lume de 20 de ani încoace, şi mă refer la globalizare, şi ştim foarte bine că există această liberă circulaţie, oamenii şi-au căutat de lucru peste tot în lume, putem spune că şi la noi în handbal antrenorii străini pot fi o soluţie pentru a putea să le oferim tinerilor sportivi români pregătirea de care au nevoie”. a daugat Din
Handbalul a fost disciplina sportivă care a importat masiv antrenori străini, în ultimii ani activând în campionatele interne, dar şi la nivel de echipe naţionale mai mulţi tehnicieni din afara graniţelor, cum ar fi spaniolul Xavi Pascual, la echipa naţională masculină şi CS Dinamo, spaniolul Manuel Montoya, la echipa naţională masculină, suedezul Tomas Ryde, la echipa naţională feminină şi CSM Bucureşti, spaniolul Ambros Martin, la echipa naţională feminină, daneza Mette Klit, la echipele feminine Oltchim Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti sau danezul Kim Rasmussen, la echipele feminine CSM Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Rapid Bucureşti.
În primele ligi de handbal din România, la feminin şi masculin, activează în acest moment 6 antrenori străini: spaniolul David Ginesta Montes, la CS Rapid (feminin), care l-a înlocuit în etapa a patra pe danezul Kim Rasmussen, norvegianul Bent Dahl, la SCM Râmnicu Vâlcea (feminin), danezul Jan Leslie, la HC Dunărea Brăila (feminin), spaniolul Xavi Pascual, la CS Dinamo şi echipa naţională (masculin), francezul Stephane Plantin, la CSA Steaua (masculin) şi sârbul Dalibor Cutura, la CSM Focşani (masculin).