Marea batalie la Federaţia Română de Atletism pentru Rareş Toader, sportiv medaliat la cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret, competiţie găzduită de Nanjing (China ), în perioada 16-28 august.Toader şi-a exprimat în vară intenţia de a se pregăti la Zalău cu Gheorghe Guşet, fostul mare aruncător de greutate (21,04 m – recordul României)Atletul în vârstă de 17 ani a făcut o cerere de transfer de la clubul Chimia Râmnicu Vâlcea la CSM Zalău, unde antrenori sunt Guşet şi soţia acestuia, Lorena Boberschi.
Clubul Sportiv Municipal Zalău este aproape de a reusii sa faca un transfer, care deranjeaza ”anumite persoane din FRA” din anumite interese.
În ultimul an, Toader a fost plimbat pe la şapte antrenori
Atletul la numai ce-i 17 ani, a o obţinut medalia de argint în finala de la aruncarea greutăţii, graţie unei încercări care a măsurat 21 de metri (s-a aruncat cu bilă de 5 kg, la seniori se concurează cu bilă de 7,260 kg).
“Este de necrezut ca in România anului 2014 se intampla asemenea lucruri. Este dicatutră ceea ce se întâmplă în Federaţia Română de Atletism. Am întocmit toate actele necesare, dar cei din federaţie amână cazul în speranţa că probabil îl vor putea convinge pe sportiv să aleagă alt club şi alţi antrenori. Oriunde în această lume ai dreptul să te antrenezi cu cine vrei tu. Nici pe vremea comunismului nu se întâmpla ceea ce se întâmplă acum în Federaţia Română de Atletism”, a declarat pentru magazinsportiv Gheorghe Guşet
Marea batalie la Federaţia Română de Atletism pentru Rareş Toader
Regulamentul FRA, articolul 9, se refera la un aliniat prin care este clar ca ”sportivul nu are nevoie de acordul clubului la care a fost legitimat dacă se transferă la o altă unitate şcolară până la obţinerea examenului de bacalureat”, cei de la conducerea FRA au amânat de mai multe ori acest caz, pe motiv ca ”directorii celor două cluburi trebuie să ajungă la o înţelegere”.
“Nu are nimeni nimic împotrivă, dar e un caz mai complicat. Este vorba despre o excepţie, de un sportiv de mare valoare. I-am explicat lui Guşet că e puţin mai complicat, nimeni nu riscă să dea repede un verdict. Cei de la Chimia Râmnicu Vâlcea (clubul la care este legitimat Rareş Toader, n.r.) au cheltuit milioane cu atletul şi e normal să le mai dăm cluburilor o şansă să se edifice. Cei doi directori de la Vâlcea şi Zalău să se întâlnească şi să renegocieze. Un sportiv se transferă cu acordul clubului”, a declarat pentru prosport. ro Florin Florea, secretarul general al FRA, cu toate că regulamentul spune cu totul altceva.
Sportivul a anunţat Federatia că doreste sa faca pregatirile următoare , la Zalau, alaturi de Gheorghe Guşet, dar FRA nu a modificat adresa sportivului si bursa olimpică a fost trimisă tot la clubul din Vâlcea.
“Deşi beneficiază de o bursă olimpică, aceasta i-a fost trimisă în continuare la Vâlcea. Este foarte greu să te pregăteşti când nu ţi se oferă nici măcar ceea ce ar fi normal să primeşti. Am primit sprijin financiar din parea domnului Paul Hodiş (fostul acţionar al echipei de volei, n.r.), însă pregătirea unui sportiv de talia lui Rareş Toader necesită cheltuieli mari, iar noi ne descurcăm cum putem până se va încheia această situaţie total anormală”, a declarat pentru magazinsportiv Lorena Boberschi.
Gheorghe Guşet cel mai de succes aruncător de greutate din istoria României. Născut la Zalău, Guşet deţine recordul naţional outdoor 20,84 m şi 21,04 m în sală. Multiplu participant la JO, CM şi CE, fostul mare aruncător s-a retras la vârsta de 40 de ani.
Din acesta toamna Rareş Toader are domiciliul în municiupiul Zalău şi este elev la Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu”, antrenându-se din 25 septembrie cu Gheorghe Guşet şi Lorena Boberschi.