Un obiectiv realist pentru Romania la JO de la Rio de Janeiro

La ultima intrunire la nivel inalt dintre toti factorii de conducere ai sportului din Romania, organizata de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman la Complexul Sportiv “Sydney 2000” de la Izvorani, Ana Pascu, presedintele Comisiei Tehnice Olimpice si pentru Sportul de Performanta (CTOSP) din cadrul COSR, a precizat in raportul prezentat ca, la JO de la Rio, “este un obiectiv realist realizarea unui numar de sase pana la opt medalii, dintre care una sau doua de aur”.

Ana Pascu a mai adaugat ca “alte opt pana la zece clasari in locurile patru – sase sunt posibile”. In ceea ce priveste riscul ca acest obiectiv sa nu fie indeplinit, presedintele  CTOSP a precizat: “Este convingerea Comisiei ca aceste cifre pot suporta doar minime ajustari pozitive in timpul ramas pana la JO de la Rio. Credem ca este foarte prezent riscul ca aceste obiective sa nu se realizeze, daca sportivii nu vor reusi sa atinga maximum de forma fizica exact la momentul concursului olimpic. Exista, in acest moment, infime rezerve de realizarea obiectivelor: simple indispozitii, accidentari sau cele mai fine dereglaje metodice care pot prabusi aceasta estimare. Motivul este fragilitatea numerica a loturilor olimpice, liderii din punct de vedere sportiv neavand, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, apabile sa realizeze obiectivele propuse”.

_20141119_214220

La randul lor, cei 17 reprezentati ai conducerilor federatiilor nationale sportive pe a caror prezenta se conteaza la Jocurile Olimpice de la Rio au comunicat obiectivele optimiste pe care si le-au fixat vizavi de JO de la Rio.

Cei mai increzatori au fost conducatorii Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, presedintele acestui for, anuntand ca obiectiv obtinerea unui numar de una pana la trei medalii si doua – trei locuri intre primii sase clasati, la femnin si masculin.

Cu doua medalii si doua locuri in primele sase se gandeste sa revina de la JO de la Rio si Elisabeta Lipa, presedintele FR de Canotaj, iar una sau doua medalii se gadesc sa cucereasca scrima si boxul.

Cel putin o medalie  si-au fixat ca obiectiv federatiile romane de atletism (plus trei – patru clasari in primele sase locuri), judo si lupte (ambele gandindu-se si la cate o clasare in primele sase locuri atat la feminin, cat si masculin), kaiac-canoe,  tir si haltere, reprezentatii forului din urma lunand in calcul si patru – sase clasari in primele sase locuri.

La o medalie se gandeste si George Cosac, presedintele FR de Tenis, care spera ca trei sau patru fete si doi baieti sa obtina calificarea la JO de la Rio.

Camelia Potec, presedintele FR de Natatie si Pentatlon Modern, a anuntat ca spera ca trei inotatori sa se califice la JO dintre care macar unul sa ocupe un loc in primele sase pozitii. Tot un loc in primele sase spera sa obtina si tenisul de masa.

Sperante de a obtine calificarea la JO de la Rio au si reprezentantii conducerilor federatiilor romane de polo si handbal, acestia din urma anuntand chiar ca obiectiv clasarea in primele sase locuri.

Conducerea FR de Tir cu Arcul este increzatoare in sansele a trei fete si trei baieti de a obtine calificarea la JO, iar Irina Deleanu, presedintele FR de Gimnastica Ritmica, spera ca tanara Ana Luiza Filiorianu sa confirme asteptarile si sa-si castige dreptul de a participa la intrecerile olimpice.

Alaturi de eforturile COSR de a-i sustine pe cei mai valorosi sportivi sa ajunga la Rio se inscriu cele ale Ministerului Tineretului si Sportului (MTS). Inca de la inceputul intrevederii, Gabriela Szabo, ministrul Tineretului si Sportului, a precizat in discursul sau ca: ”.

Ministrul TS a adaugat ca: „Urmare a unei analize profunde alaturi de colegii mei din sport ne-am trasat ca obiectiv prioritar in vederea Jocurilor Olimpice din 2016, sprijinirea si urmarirea indeaproape a evolutiei principalelor federatii olimpice, cu care suntem in dialog permanent. Astfel in comisiile de specialitate am demarat consultari spre alocarea fondurilor solicitate in conformitate cu calendarul de pregatire pentru competitiile la nivel international si in perspectiva JO de la Rio

De asemenea, Gabriela Szabo a anuntat ca:  „In proiectul Strategiei Nationale in domeniul Sportului, MTS solicita marirea alocarii bugetare din PIB, pentru ca statul roman isi asuma misiunea de a sustine si dezvolta sportul romanesc, iar acest deziderat national are nevoie de investitie. Insa, nu aceasta ar trebui sa constituie principala sursa de finantare pe care trebuie sa ne bazam, ci, mai curand, pe organizarea de evenimente si pe parteneriate de tip public-privat. Acest tip de parteneriat reprezinta cheia succesului in Marea Britanie, in Suedia si in alte state si in mod clar poate insemna acelasi lucru si pentru noi. Mediul privat vrea si poate sa investeasca in excelenta in sport! Din acest motiv, o alta prioritate a strategiei este reglementarea Legii Sponsorizarii si posibile modificari asupra Codului fiscal – astfel incat aceasta sa faciliteze accesul la noi surse de venit pentru organizatiile sportive. Federatiile insa trebuie sa fie deschise, in adevaratul spirit managerial, care ar trebui sa caracterizeze conducerile acestora,  spre abordarea unor sponsorizari si spre accesarea fodurilor structurale europene”.

Citește si...

Aur după 52 de ani. Felicitări, Rareş Toader!

Oana B

U-BT Cluj-Napoca părăsește turneul final al Cupei României după o înfrângere cu CSO Voluntari

Redacția

U-BT Cluj-Napoca pornește la drum în Cupa României cu un duel împotriva celor de la CSO Voluntari

Redacția

Rareș Toader, Record Național de sală în Cehia: 21,21 metri la aruncarea greutății! 

Redacția

Mihai Silvășan: Este o înfrângere foarte dureroasă

Redacția

CSM Târgovişte s-a calificat în optimile Cupei Challenge

Oana B

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More