Viitorul sportului românesc este în școli! Câți bani încasează FRH din TAXELE de transfer

Suntem o țară în care sportul este la un pas de colaps financiar, ne dorim rezultate cât mai rapide, mai exact într-un sezon vrem să devenim campioni, aducem jucători străini, suntem orgoliosi și negativisti, refuzăm progresul, copiii noștri nu mai fac sport iar când auzim de investiții le facem doar pe hârtie, nu ne apreciem sportivii, nu căutăm rețeta succesului în sportul de performanță iar pe cel de masă l-am uitat demult.

Asociațiile Sportive Școlare și Universitare pot deveni motorul dezvoltării unui sistem funcțional!

Ar fi timpul să punem accentul pe sportul şcolar, pe sportul de masă, abia apoi să avem pretenţii ca sportivii noştri să aspire la medalii într-o competiţie europeană sau mondială.

Câți dintre noi își dau seama că din impozitul plătit deja la Bugetul de Stat, sportul poate aduce zâmbete,  poate acorda o altă șansă generaţiilor ce se formează acum.

Până când o să înțelegem, că pe lângă matematică ori româna sau orice altă materie, sportul trebuie să fie o „materie” foarte importantă, iar în momentul când părinții vor înțelege că mișcarea este benefică copiilor și trebuie făcută în școală, abia atunci se poate vorbi de sportul de performanță.

Tinerii văd sportul la televizor, în aceste condiţii să nu ne mirăm că încet, încet, dispare şi ultima dorință de mișcare.

Cu alte cuvinte, sportul construieşte caractere şi dezvoltă tineri curajoşi, încrezători, sociabili, disciplinaţi, tineri care învaţă să câştige, dar şi să piardă cu demnitate şi fair-play, abilităţi care îşi găsesc ulterior expresia în vieţi frumoase şi împlinite.

Cu toate acestea, în ultimii ani, studiile arată că românii se implică din ce în ce mai puţin în activităţi sportive, indiferent de natura acestora. Aceeaşi atitudine au îmbrăţişat-o şi copiii, principala cauză fiind lipsa orelor suficiente de educaţie fizică desfăşurate la şcoală.

Indiferent de natura lui, sportul este important!

În şcolile din România, orele de sport sunt sub media ţărilor din Uniunea Europeană. Astfel, elevii din clasele 1-7 fac 2 ore de sport pe săptămână, elevii de clasa a 8-a fac 1 sau 2 ore de sport pe săptămână (în funcţie de profil), iar elevii din clasele 9-12 fac doar o oră de sport pe săptămână. Acest lucru este cauzat nu doar de programa şcolară, ci şi de lipsa sălilor de sport. Astfel, în Bucureşti, 7% din cele 400 de şcoli nu au săli de sport unde elevii şi profesorii să îşi desfăşoare activitatea.

Jumătate dintre elevii din România au scutire la orele de sport, astfel 43% dintre copii nu practică nicio activitate sportivă, şi doar 14% practică sport în afara orelor de educaţie fizică desfăşurate la şcoală.

SALVAȚI SPORTUL ROMÂNESC!!!

Drumul banilor în sportul românesc, încurcat de birocrație

Drumul banilor în sportul românesc este foarte încurcat de birocrație, taxe și normal impozite. Chiar dacă la unele cluburi de handbal, finanțarea este de la stat (primărie ori consiliul județean) impozitul este plătit ca și un club privat. 

Handbalul românesc nu este într-o situația prea îmbucurătoare, avem în Liga Florilor doar o singură echipă 100% românească, nou promovata CSM Deva.

La startul noului sezon competițional în Liga Florilor, sunt 74 de jucătoare străine, cu 19 mai mult față de sezonul 2018-2019. La debutul CSM-lui în liga națională am avut în premieră doar jucătoare străine pe teren. 

Federația de specialitate, în fiecare an primește de la guvern un buget pe care îl „mânuiește” cum crede de cuvință, dar pe lângă acest buget care este destul de consistent, FRH taxează cluburile ca și în occident. Echipele primesc de la stat buget în LEI și achită TAXE către FRH raportat la euro. 

„Taxe transfer jucători de altă cetățenie decât română (în lei la cursul din ziua plății):

  • primii doi jucatori – cate 1.000 euro
  • al treilea jucator – 2.000 euro
  • al patrulea jucator – 3.000 euro, s.a.m.d.” se arată în regulamentul FRHandbal.

Jucătoarele străine din Liga Florilor 2021-2022

  1. CSM București 12 jucătoare
  2. Dunărea Brăila 11
  3. SCM Rm. Vâlcea 10
  4. Minaur Baia Mare 7
  5. Gloria Bistrița 7
  6. Măgura Cisnădie 6
  7. Rapid București 5
  8. Gloria Buzău 4
  9. Știința București 3
  10. SCM Craiova 3
  11. Dacia Mioveni 3
  12. CSM Slatina 2
  13. HC Zalău 1
  14. CSM Deva 0

După un calcul rapid a ieșit o sumă frumușică, aproximativ 160.000 euro (doar TAXE DE TRANSFER), bani care merg de la cluburi către federație și pe final o parte din ei ajung iar la stat.  Potrivit Ministerul Tineretului şi Sportului, Federația Română de Handbal a primit BUGET suma de 5.200.000 lei. 

Ca şi sănătatea şi educaţia, sportul este prioritar doar pe hârtie!

Pe hârtie, avem la handbal 7879 de sportivi legitimați dar, numărul antrenorilor a scăzut an de an și a ajuns la 402.

Rămâne de văzut unde își vor desfășura elevii activitatea sportivă, în timp ce parlamentarii se gândesc la implicarea lor pe plan sportiv si nu găsesc soluții pentru a oferi condiții elevilor cum ar fi bazele sportive, unde aceștia să poată practica sportul gratuit atâta timp cât sunt înmatriculați în sistemul de învățământ.

Poate ne trezim că sportul înseamnă și altceva!

Citește si...

România la a treia înfrângere la Turneul Golden League

Redacția

Florentin Pera după meciul cu Danemarca

Redacția

România învinsă și de Danemarca

Redacția

Craiova s-a impus în duelul cu CSA Steaua(clubul armatei)

Redacția

Florentin Pera după jocul cu Olanda

Mircea M

Clasament marcatoare după zece etape

Redacția

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More