Începând cu anul 2016, la data de 10 aprilie este sărbătorită Ziua Sportului Curat, aceasta fiind instituită printr-o hotărâre adoptată de Guvernul României la 6 aprilie 2016.
Pe 10 aprilie, în România se sărbătorește „Ziua Sportului Curat”, o zi dedicată luptei împotriva dopajului în sport;
– În colaborare cu Federația Română de Lupte, Agenția Națională Anti-Doping organizează promovarea „Zilei Sportului Curat” la Campionatele Europene de Lupte pentru seniori;
– Agenția Națională Anti-Doping acordă titlul onorific de „Ambasador al Sportului Curat” mai multor personalități ale vieții sportive, în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din București.
În fiecare an, pe 10 aprilie, România sărbătorește „Ziua Sportului Curat” – o zi menită să atragă atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, flagel ce afectează în mod grav și direct sportul și indirect societatea. „Ziua Sportului Curat” este o zi dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor și în general oamenilor implicați în sport. Este o zi în care organizații sportive (cluburi, federații, ligi profesioniste) alături de colectivități întregi, practicanți ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, sărbătoresc principiile ce ghidează sportul curat, performanța nealterată de mijloace și metode interzise.
Cu prilejul „Zilei Sportului Curat”, Agenţia Naţională Anti-Doping organizează o suită de acțiuni și evenimente dedicate promovării valorilor olimpismului, sportului curat şi fairplay-ului, în concordanţă atât cu principiile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport a UNESCO, precum și cu principiile Codului Mondial Anti-Doping.
Astfel, în zilele de 9 și 10 aprilie, cu ocazia Campionatelor Europene de Lupte care se desfășoară la Sala Polivalentă „Ioan Kunst Ghermănescu” din București, Agenția Națională Anti-Doping va desfășura mai multe activități de promovare a sportului curat.
Pe 10 aprilie, la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din București, va avea loc întrecerea cu titlul Cupa „Sport Curat” (la fotbal), competiție la care participă mai multe echipe de liceeni. La finalul acesteia, în sala de festivități a liceului se va desfășura principalul eveniment al zilei, respectiv acordarea titlului onorific de „Ambasador al Sportului Curat” mai multor personalități ale sportului românesc. Acestea sunt: Doina Melinte și Vali Ionescu Caciureac (atletism), Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam, Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu (fotbal), Narcisa Lecușanu și Alexandru Dedu (handbal), respectiv Laura Badea și Mihai Covaliu (scrimă).
„Ziua Sportului Curat” (în denumirea originală internațională „Play True Day”) a fost stabilită prin „Declarația de la Montevideo”, semnată în 2013 de 17 state, în cooperare cu Agenția Mondială Anti-Doping. În România, inițiativa marcării datei de 10 aprilie ca „Zi a Sportului Curat” a aparținut ANAD, care pe lângă activitățile curente de prevenire și combatere a dopajului, testare a sportivilor și un larg spectru de activități educaționale și-a asumat obligația de aliniere a României la politicile internaționale în materie și din acest punct de vedere.
În anii trecuți, „Ziua Sportului Curat” a fost sărbătorită în contextul altor manifestări sportive majore desfășurate în țara noastră, cum ar fi turneul „Final Four” al Cupei României la baschet masculin, finala Cupei României la volei, Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață (Divizia A), dar și la derbiul dintre Steaua și Dinamo la fotbal.
Sursa ANAD
[themeum_category category=”volei” layout=”carousel” title=”” maxpost=”9″]